برگزاری شانزدهمین جلسه از سلسله نشستهای «نقد و اندیشه»
خانیکی، مدیر گروه ارتباطات، این نشست را با اشاره به اینکه فضای مجازی و بهتبع آن شبکههای اجتماعی مجازی پدیده نوینی در جامعه ما و کلاً جهان بهحساب میآید، آغاز کرد.
وی گفت: این پدیده جدید مدام ما را با پرسشها و چالشهای مختلف روبهرو میکند. ممکن است در این فضا افراطیگری و خشونتی شکل بگیرد که حقوق دیگران را نقض کند، مسائلی از این دست سلسلهای از نابهنجاریها را شکل میدهد و اولین چیزی که میتواند مهارکننده این چالشها باشد نظم اخلاقی است.
این صاحبنظر عرصه ارتباطات در ادامه گفت: در فضای مجازی، قانون و محدودیت کمتر کارایی دارد به همین دلیل اخلاق میتواند تنظیمکننده فعالیتها در این فضا باشد.
خانیکی بحث این جلسه از نشست نقد و اندیشه را با اشاره به اینکه امکان اخلاقیتر شدن فضای مجازی وجود دارد، اینطور ادامه داد: یکی از نقدهایی که در سیاستگذاری وجود دارد این است که فکر میکنیم عمده مسائل فقط سراغ ما آمده و در کشورهای دیگر خبری از این مشکلات نیست. اما این مسائل همهجا وجود دارد و برایش راهاندیشی هم کردهاند.
او با بیان اینکه اخلاقی که در پسِ ترس به وجود بیاید، ماندگار نیست، خاطرنشان کرد: چند مانع مهم اخلاقی عمل کردن در فضای مجازی وجود دارد؛ فضای مجازی به دلیل فناوری رسانهای، کاربر را به فضای رمانتیک و هیجانی دعوت میکند. قدرت حرف زدن در این فضا، با دنیای واقعی متفاوت است. در این دنیا شبه گفتوگو وجود دارد و گفتوگو به معنای واقعی وجود ندارد.
استاد ارتباطات افزود: ابراز خشم در فضای واقعی به یک کنش تبدیل میشود و ممکن است عامل اصلاحکننده در جامعه باشد. اما ابراز خشم در فضای سست مجازی چطور عمل میکند؟ عمدتاً میزان زیادی از نفرت پراکنی را رقم میزند.
وی تصریح کرد: فضای مجازی در کنار تهدیدها، فرصتی است برای گفتوگو. رویکرد اخلاقی ما را وادار میکند به سازوکارهای گفتوگویی در فضای مجازی بیندیشیم که البته این کار سادهای نیست.
او در توضیح ساده نبودن این کار گفت: جامعه ما در معرض تغییر پر دامنه قرار دارد؛ تغییری که همهجا را در برگرفته است، از کودکان تا بزرگسالان.
غر زدن در این وضعیت چارهگشا نیست. ما در این فضا، مرتب سیاستهایی اتخاذ میکنیم که درست و به موقع نیست. برای شکلگیری گفتوگو در جامعه باید فرصتهایی را کشف و خلق کنیم.
منبع خبر: عطنا
نظر شما :