کمیت گرایی در مقالات، سرقت علمی را رواج میدهد
به گزارش عطنا به نقل از خبرگزاری ایرنا، دکتر محمدمهدی فرقانی درباره راهکار جلوگیری از سرقت علمی در میان استادان و دانشجویان اظهار کرد: در حال حاضر فعالیت های بسیاری در این خصوص انجام می شود که دانشجویان و استادان نسبت به استفاده از منابع و تولیدات فکری دیگران امانت دار باشند.
وی افزود: از سوی دیگر به تازگی یک نرم افزار همانندیاب ایجاد شده که نشان می دهد استاد راهنما و دانشجو از نقل قول بدون ذکر منبع استفاده کرده اند و با این روش در صورتی که ثابت شود استاد یا دانشجو سرقت علمی انجام داده اند، مجازات های مخصوص مانند محرومیت از تحصیل برای آنها اعمال می شود.
رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به لزوم بارگذاری موضوعات پایان نامه ها و مقالات در ایران داک یادآور شد: در دانشگاه علامه طباطبائی دانشجویان موظف هستند که از انتخاب موضوع تا انتها یعنی بارگذاری در سایت های همانندیاب از جمله ایران داک، از تکراری نبودن موضوع خود گواهی ارائه کنند.
فرقانی با اشاره به برخورد جدی با افراد متقلب علمی خاطرنشان کرد: استادان راهنما در پایان نامه های دانشجویی باید با دقت لازم تمامی نکات پایان نامه را مورد بررسی قرار دهند.
به گفته وی، در صورت اثبات سرقت علمی در پایان نامه های دانشجویی علاوه بر دانشجو، استاد راهنما نیز مسئولیت کنترل تمامی نوشته های پایان نامه را برعهده دارد و باید پاسخگو باشد.
این استاد ارتباطات در ادامه با اشاره به لزوم رعایت منشور اخلاق علمی در حوزه های مختلف دانش گفت: برداشت حجیم از منابع دیگران بدون ذکر منبع، کاری غیر اخلاقی است. دانشجویان و استادان دانشگاه باید در هر عرصه ای از علم بطور کامل خود را نسبت به رعایت منشور اخلاق حرفه ای ملزم کنند.
فرقانی با اشاره به اهرم های کنترلی پیش بینی شده در معاونت های آموزشی و پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی اظهار کرد: حضور نمایندگان معاونت آموزشی و پژوهشی در جلسات دفاع برای بررسی و دقت در پایان نامه های دانشجویی برای شناخت بهتر موارد سرقت علمی از جمله اهرم های کنترلی از سوی دانشگاه است.
وی ادامه داد: هر روز شهروندان در دیوارهای شهر و شبکه های مجازی شاهد تبلیغ آگهی پایان نامه نویسان هستند؛ افرادی که با اخذ مبلغ هنگفتی از افراد مقاله، پایان نامه و کتاب تولید می کنند.
فرقانی گفت: قوه قضاییه و وزارت علوم باید در گام نخست به جمع آوری افرادی بپردازند که با راحتی و فراغ بال آگهی های تبلیغاتی برای سرقت علمی را منتشر می کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در سال های اخیر در دانشکده ارتباطات علامه طباطبائی مصداقی برای سرقت علمی توسط استادان و دانشجویان پیدا نشده است؛ چر اکه استادان راهنما با وسواس به کنترل پایان نامه های می پردازند.
نظر شما :