برگزاری میزگرد «سیاست‌گذاری دایاسپورا در ایران؛‌ چالش‌ها و فرصت‌ها»

۰۷ آبان ۱۳۹۷ | ۰۳:۳۰ کد : ۷۲۴۱
تعداد بازدید:۸۶۸
در میزگرد «سیاست‌گذاری دایاسپورا در ایران؛‌ چالش‌ها و فرصت‌ها» به عنوان اختتامیه همایش ملی مطالعات ایرانیان دور از وطن مطرح شد که «جامعه‌ای که نخبه‌پرور نیست و به دنبال میان‌مایگی و پوپولیسم است، نمی‌تواند برای نخبگان سیاست‌های مؤثری داشته باشد؛ مشکلی که ما با آن مواجه هستیم امتناع از سیاست است؛ به این معنا که امر سیاسی بر سیاست به عنوان عمل فنی غلبه پیدا کرده است».
برگزاری میزگرد «سیاست‌گذاری دایاسپورا در ایران؛‌ چالش‌ها و فرصت‌ها»

در این میزگرد، دکتر علی‌اکبر تاج‌مزینانی، رئیس دانشکده علوم اجتماعی، دکتر علیرضا معیری، سیاست‌مدار حوزه روابط بین‌الملل و مشاور ویژه وزیر امور خارجه ایران، دکتر هادی خانیکی،‌ مدیرگروه ارتباطات دانشکده علوم ارتباطات، دکتر مقصود فراستخواه، عضو هیئت علمی موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی و بهرام صلواتی، دکترای جامعه‌شناسی اقتصادی و مطالعات بازار کار از دانشگاه دولتی میلان به ارائه دیدگاه‌ها و نظرات خود پرداختند. اجرای این همایش با بهروز اشرف سمنانی بود.

دکتر هادی خانیکی،‌ مدیرگروه ارتباطات دانشکده علوم ارتباطات وارد بحث ایرانیان دور از وطن شد و بیان کرد: ما در دایاسپورای ایرانی‌ پیگیر نوعی هویت‌یابی و تداوم ملیت هستیم و در واقع انتظار شکل‌گیری نوعی جماعت و همبستگی در معنای جدید کلمه را داریم.

وی در ادامه با بیان چگونگی به خدمت گرفتن این ظرفیت در بحث ملیت و هویت گفت: ما باید در فلسفه بنیادین و نظریه سیاستی نوع نگاه خود را به ایرانیان دور از وطن درست تعریف کنیم، به این معنا که بینش خود را از حالت سرزنشی و ناپسند شمردن مهاجرت تغییر دهیم.

خانیکی جنبه‌های مثبت این امر را برشمرد و یادآور شد: آنچه امروز در کانون نظریه بنیادین فلسفه سیاستی قرار می‌گیرد این است که ایرانیان دور از وطن یا همان دایاسپورای ایرانی سرمایه ملی هستند که این سرمایه علاوه بر وجه اقتصادی به توانایی‌های علمی و فنی آنها نیز مربوط می‌شود.

وی افزود: بنابراین مسئله اصلی، زنده کردن حس تعلق به کشور برای ایرانیان دور از وطن است، به این معنا که هنگام ورود به کشور در همه جوانب احساس امنیت داشته باشند و برای تمام اقشار از قبیل پزشکان، سرمایه‌داران، دانشمندان، هنرمندان و نویسندگان شرایط مناسبی فراهم باشد.

خانیکی ادامه داد: هم‌اکنون ما از نظر معادلات جهانی در وضعیت خوبی قرار نداریم و با مسائلی همچون فشار و تحریم روبه‌رو هستیم و این در حالی است که اکثر ایرانیان خارج از کشور در برابر سیاست‌های آمریکا ایستاده‌ و کشور خود را از یاد نبرده‌اند ولی ما به قدر کافی از آنها بهره نمی‌بریم.

وی با بررسی ارتباطاتی موضوع هم اظهار کرد: ما نه تنها در ارتباطات درونی بلکه در ارتباطات شبکه‌ای و جدید هم از ایرانیان خارج از کشور استفاده نکرده‌ایم. در حالی که ایرانیان روزنامه‌نگاران توانایی هستند و قدرت ارتباطی بالایی دارند اما ما از توان آنها بهره نمی‌بریم.

مدیرگروه ارتباطات دانشکده علوم ارتباطات در پایان اضافه کرد: در واقع باید به این ظرفیت و پنجره سیاستی فعلیت بخشید و از انگیزه‌های آنها برای فراهم کردن تسهیلات حقوقی، امنیتی و قضائی استفاده کرد ولی در این راستا تفاوت‌های ایرانیان در وطن و ایرانیان دور از وطن باید در نظر گرفته شود.

منبع خبر : عطنا


نظر شما :