نشست دبیر شورای عالی فضای مجازی با رئیس دانشکده علوم ارتباطات برای همکاری های علمی و پژوهشی

۲۲ فروردین ۱۳۹۷ | ۰۴:۳۰ کد : ۵۸۵۲
تعداد بازدید:۸۹۸
گفت‌و‌گو درمورد کلیت فضای مجازی، تفاهم‌نامه همکاری بین دانشکده علوم ارتباطات به نمایندگی از دانشگاه علامه طباطبائی و مرکز ملی فضای مجازی، برگزاری نشست‌ها و همایش‌های علمی و پژوهشی، استفاده از نظر کار‌شناسان و نخبگان،‌ انجام مطالعات تطبیقی، استفاده از رساله‌ها و پایان‌نامه‌های دکترا و کارشناسی‌ارشد و تعریف پروژه‌های علمی در این حوزه از جمله مهمترین پیشنهادها، صحبت‌ها و نظرات رئیس و برخی از استادان دانشکده علوم ارتباطات در نشست با مسئولان مرکز ملی فضای مجازی کشور بود.
نشست دبیر شورای عالی فضای مجازی با رئیس دانشکده علوم ارتباطات برای همکاری های علمی و پژوهشی

  دکتر ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور و رئیس مرکز ملی فضای مجازی با دکتر محمدمهدی فرقانی، رئیس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی و برخی از استادان این دانشکده دیدار کرد و در نشستی به گفت‌و‌گو پرداختند.

در این نشست، عباس آسوشه، سرپرست معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی و سرپرست پژوهشکده فضای مجازی و عبدالحسین کلانتری، مشاور رئیس مرکز ملی فضای مجازی در امور فرهنگی حضور داشتند.

همچنین در این نشست، دکتر هادی خانیکی، مدیرگروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی و رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، دکتر علی‌اصغر کیا، مدیرگروه روزنامه‌نگاری این دانشگاه، دکتر سید جمال‌الدین اکبرزاده‌‌جهرمی،‌ عضو هیئت علمی گروه مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات و دکتر لیدا کاوسی، عضو هیئت علمی گروه روزنامه‌نگاری به ارائه دیدگاه‌ها و نظرات خود در زمینه فعالیت‌های علمی و پژوهشی در حوزه فضای مجازی پرداختند.

فیروزآبادی: ارتباط با دانشگاه‌ها را در سرلوحه کار خود قرار داده‌ایم

دکتر ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور در این نشست، گفت: مرکز ملی فضای مجازی از مدت‌ها قبل به دنبال تشکیل چنین جلسه‌ای با مسئولان و استادان دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی بود.

وی با اشاره اینکه مرکز ملی فضای مجازی به دلیل گستردگی مسائل حوزه سیاست‌گذاری در این بخش به توان علمی کشور نیاز دارد، اظهار کرد: به همین دلیل ارتباط با دانشگاه‌ها را در سرلوحه کار خود قرار داده‌ایم تا بتوانیم از پتانسیل‌های علمی و پژوهشی آنها استفاده کنیم.

فیروزآبادی تصریح کرد: همچنین استفاده از قابلیت دانشگاه‌ها در برگزاری نشست‌ها و همایش‌های علمی برای پرداختن به مسائل جدید به‌خصوص فضای مجازی که نیاز به بررسی‌های کارشناسی و گرفتن نظرات و پیشنهادهای نخبگان دارد از دیگر اهداف ما در مرکز ملی فضای مجازی است.

وی افزود: برای استفاده از نظرات نخبگان و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها، به‌خصوص دانشکده علوم ارتباطات علامه در زمینه فضای مجازی در حوزه‌های مختلف صحبت‌ها و توافق‌هایی داشتیم که امیدواریم منجر به اجرای فعالیت‌های مشترک با این دانشکده که به نوعی سرآمد این حوزه در جامعه دانشگاهی کشور است، بشود.

رئیس مرکز ملی فضای مجازی خاطرنشان کرد: مسائل و موضوعاتی که در حوزه رسانه‌های نوین، اعتماد‌سازی در حوزه عمومی کشور و سایر مسائل و مباحث جدیدی که زمینه‌های مرتبط مطرح می‌شود از جمله اولویت‌هایی است که در ارتباط با دانشگاه‌های به‌خصوص دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه‌ علامه طباطبائی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

وی گفت: مصوبه و نظر اعضای شورای عالی فضای مجازی کشور نیز همین است که پیام‌رسان‌های داخلی و بومی در کشور راه‌اندازی شوند تا به‌نوعی این عرصه از انحصار تلگرام خارج شود.

فیروزآبادی در انتهای سخنانش با اشاره به تأکید رئیس‌جمهور برای رفع انحصار تلگرام، گفت: رئیس‌جمهور با ارسال «ابلاغیه کتبی» به مرکز ملی فضای مجازی درخواست کرد کشور از انحصار پیام‌رسان خارجی بیرون بیاید.

فرقانی: عقد تفاهم‌نامه همکاری بین دانشکده علوم ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی

دکتر محمد مهدی فرقانی، رئیس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی نیز در این نشست با اشاره به اینکه این روز‌ها بحث تلگرام داغ است ولی مسئله اساسی در واقع آینده‌نگری در زمینه فضای مجازی است، افزود: یعنی کلیت فضای مجازی و آنچه حاکمیت‌های ملی با آن روبرو هستند، بسیار مهم‌تر است.

فرقانی تصریح کرد: در رابطه با موضوع فضای مجازی پیشنهاد ما این است که تفاهم‌نامه همکاری بین دانشکده علوم ارتباطات به نمایندگی از دانشگاه علامه طباطبائی و مرکز ملی فضای مجازی منعقد شود تا در چارچوب آن بتوانیم در این حوزه که نه تنها امروز مسئله ملی ما است، بلکه در سطح بین‌المللی نیز دغدغه بسیاری از دولت‌ها و حاکمیت‌ها است، کمک‌هایی در قالب طرح مباحث مختلف علمی داشته باشیم.

وی گفت: ما می‌توانیم به مرکز ملی فضای مجازی کشور کمک کنیم تا داده‌های علمی را برای سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری در اختیار داشته باشد.

رئیس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی بیان کرد: پیشنهاد ما این است که یک سری نشست‌های علمی را با مشارکت کار‌شناسان و نخبگان حوزه فضای مجازی برگزار کنیم تا مسائلی که کشور در این حوزه با آن روبرو است، مثل تجارت الکترونیک، اقتصاد در فضای مجازی، بحث‌های مربوط به روابط بین‌الملل، راهبردهای فضای مجازی در سطح بین‌المللی و نقش رسانه‌ها در این زمینه مورد بررسی علمی و کار‌شناسی قرار گیرد.

وی با اشاره به نقش رسانه‌ها و عملکرد آن‌ها در حوزه فضای مجازی کشور، افزود: نقش عملکرد نارسای برخی از رسانه‌ها در دامن زدن به گرایش عمومی در استفاده از فضای مجازی و همچنین موضوع اخلاق در این فضا از جمله مهم‌ترین موضوعاتی است که می‌توان با حضور کار‌شناسان به بررسی و بحث گذاشته شود. ضمن‌آنکه بحث دیگر در حوزه فضای مجازی موضوع فیک‌نیوز‌ها، اطلاعات مجهول، نادرست و تحریف شده‌ است که در فضای مجازی کشور منتشر می‌شود.

فرقانی اضافه کرد: اینکه چگونه می‌توان در حوزه فضای مجازی اعتماد عمومی به دستگاه‌های سیاست‌گذاری در کشور را بازسازی و ارتقاء داد نیز از جمله موارد و موضوعاتی است که در این نشست‌های علمی مطرح و گزارش نهایی آن برای استفاده در اختیار شورای عالی فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی قرار می‌گیرد.

وی به انجام مطالعات تطبیقی در حوزه فضای مجازی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: در این محور نیز کشورهای مشابه با شرایط فعلی کشور ما در زمینه فضای مجازی مورد بررسی قرار گرفته و اینکه چه سیاست‌ها، تصمیم‌ها و مقررات‌گذاری‌هایی داشته و در همین موارد چه تفاوت‌هایی با کشور ما دارند نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد.

انجام مطالعات تطبیقی برای یافتن راه‌حل‌های بومی جهت مواجهه با فضای مجازی

فرقانی افزود: برخی از مشکلات و مسائلی که درمورد فضای مجازی در کشور ما مطرح می‌شود، برخی کشورهای پیشرفته و صنعتی غربی نیز با آن مواجه هستند، بنابراین با انجام مطالعات تطبیقی می‌توان به راه‌حل‌های بومی برای مواجهه با فضای مجازی و نه برای مقابله با آن دست یافت.

وی با اشاره به اینکه ما و برخی از دانشگاه‌های دیگر کشور که در حوزه ارتباطات فعال هستند، رساله‌ها و پایان‌نامه‌ها در مقاطع کارشناسی‌ارشد و دکترا داریم که در رابطه با فضای مجازی تولید و تدوین شده‌اند، گفت: در این آثار کارهای تحقیقاتی خوبی در زمینه فضای مجازی انجام شده است که نتایج آن‌ها فقط در جلسه دفاع مطرح و در ‌‌نهایت آن اثر در کتابخانه بایگانی می‌شود و در جایی از کشور منتشر و مورد استفاده قرار نگرفته است.

رئیس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی درباره همین موضوع اظهار کرد: برخی از این رساله‌ها و پایان‌نامه‌ها می‌توانند در مسئله‌یابی و یافتن راه‌حل‌های مناسب به ما کمک کنند و پیشنهاد ما این است که دو تیم مطالعاتی در این حوزه تشکیل شود و با هزینه‌ای که مرکز ملی فضای مجازی تأمین می‌کند، این تیم‌ها با بررسی رساله‌ها و پایان‌نامه‌ها، داده‌های اصلی آن‌ها را استخراج و برای هر کدام گزارش علمی تهیه کنند و آن‌ها را به مرکز ملی فضای مجازی ارائه دهند.

وی در ادامه گفت: در سطح کلان نیز یک‌سری پروژه‌های تحقیقاتی بزرگ و راهبردی هستند که می‌توانند برای درازمدت به ما چشم‌انداز ارائه دهند که پیشنهاد ما این است که این پروژه‌های کلان ملی با محوریت پژوهشکده ارتباطات دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی انجام شود.

فرقانی بیان کرد: تأثیرات و بازتاب‌های اجتماعی عملکرد و سیاست‌گذاری در فضای مجازی هم می‌تواند عامل تسهیل‌کننده باشد و هم بازدارنده، تلاش ما این است که با شناخت به اصطلاح زمینه‌های اجتماعی و تلقی‌های که در افکار عمومی نسبت به کارکرد فضای مجازی وجود دارد، کمک کنیم تا این سیاست‌ها با انتظارات عمومی هم‌گرا‌تر و نزدیک‌تر شود و در واقع تأثیرگذار و کاربردی باشد.

رئیس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی تأکید کرد: بسیاری از کشور‌ها در حالی که در این فضای مجازی که حد و مرز نمی‌شناسد، زندگی می‌کنند و تصمیمات و سیاست‌گذاری مختص به خود را می‌گیرند در حالی که کشور ما هنوز وارد این فضا نشده است و اینکه آینده فضای مجازی چطور خواهد بود یا اینکه چه شکل و ساختاری دارد، سئوال اساسی و مهم ما در حوزه مطالعاتی است.

وی اظهار کرد: ما در این زمینه تلاش می‌کنیم تا یک‌سری از رساله‌های دکترا و پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی را به سمت آینده‌نگری در فضای مجازی سوق دهیم تا نتایج آن برای دستگاه‌های اجرایی سیاست‌گذار کاربردی باشد و بتوانند به‌اصطلاح در خط‌و‌مشی و سیاستگذاری خود از آن‌ها استفاده کنند.

خانیکی: تلگرام باید به مسئله اجتماعی تبدیل شود

دکتر هادی خانیکی، مدیرگروه علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی نیز در این نشست، گفت: از سه منظر می‌توان به موضوع فضای مجازی پرداخت؛ این موضوع از منظر نخست یک مسئله ملی است که بخشی از آن به ارتباطات اجتماعی برمی‌گردد و فقط یک بحث فنی نیست، منظر دوم نیز مطالعات فرهنگی و منظر سوم رابطه دولت و مردم در این معادله است.

وی در ادامه اظهار کرد: ما ارتباطاتی‌ها، زمانی که مسئله شبکه‌های مجازی و اینترنتی را بررسی می‌کنیم یک فهرستی از ورود مطبوعات، رادیو و تلویزیون و سپس ماهواره‌های پخش مستقیم و شبکه‌های مجازی و اینترنتی به ذهنمان می‌آید.

مدیرگروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی افزود: رسانه‌های خارجی از سال ۱۳۲۷ با ورود امواج رادیویی وارد ایران شدند، که روزنامه‌های آن دوران بدان پرداختند. در آن زمان مصوب شد که برای نصب آنتن دریافت رادیو باید مجور دریافت کرد و این مجوزها را مردم از دو سازمان «وزارت پست و تلفن» و هم از «نظمیه» دریافت می‌کردند؛ بعد رادیو ترانزیستوری آمد و همه چیز به هم ریخت.

خانیکی ادامه داد: بعد از انقلاب اسلامی مسئله ویدئو مطرح شد و مسائلی را  به همراه داشت و بعد هم ماهواره‌های پخش مستقیم به وجود آمد، در آن زمان بحثی وجود داشت که «چکار باید کنیم؟».

وی با مثالی از تجربه مسئله آب، گفت: زمانی که مسئله آب جدی شد، دولت قبل مسئله را به روش خودش حل کرد اما در آن زمان دو دیدگاه در قبال این مسئله وجود داشت؛ اولین دیدگاه مسئله فنی بود اینکه سد بسازیم. اندیشکده‌ای متشکل از مهندسان وزارت نیرو بودند که آمدند یک روز با من و دکتر قانعی‌راد صحبت کردند و مسئله از اینجا آغاز شد که چگونه بر سر این موضوع گفت‌و‌گو کنیم و مسئله خود من نیز از اینجا آغاز می‌شود؛ تا زمانی که گفت‌وگو صورت نگیرد همه بحث‌های صددرصد درست و منطقی نمی‌تواند در فضای عمومی و افکارعمومی، حتی در فضای آکادمیک هم بدل به مسئله شود.

به گفته استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی، ۱۳ نشست در دانشکده‌های مختلف از جمله فنی، کشاورزی و اجتماعی درباره مسئله آب برگزار شد، دستاورد این نشست‌ها نزدیک شدن فکر متخصصان فنی به جامعه‌شناسان بود.

خانیکی در ادامه گفت: بحث ما در آنجا این بود که مشکل گفت‌وگو است وگرنه ما بیایم بگویم مهندسان اشتباه کردند سد ساختند، مهندسان بگویند که اقتصادانان و یا جامعه‌شناسان کجا بودند در آن زمان که ما سد می‌ساختیم و بنابراین در نهایت به این پاسخ رسیدیم که همه در این عقب افتادگی مقصریم.

گاهی اوقات مسئله افق یا همان چشم‌انداز با آینده‌نگری مخلوط می‌شود

وی معتقد است، مسئله تلگرام تا این حد اهمیت نداشت که دولت، حکومت، مرکز ملی فضای مجازی و شورای عالی فضای مجازی برای آن بسیج شوند برای اینکه به آن بپردازند و اگر به لحاظ ارتباطاتی بخواهیم پاسخ بدهیم، می‌گویم تلگرام را نمی‌توانیم جدا از رادیو و تلویزیون و کلاً جدا از رسانه‌های کشور بررسی کنیم.

استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی به یاداشت قانعی‌راد با عنوان «فیلترینگ سیاست شکست خورده» اشاره کرد و گفت: قانعی‌راد در این یادداشت به دو مسئله اینترنت و موتور جستوجوی داخلی پرداخته است، چرا که بحث چند سال اخیر این دو مسئله بود. فضای مجازی و حتی تلگرام با سیاست فیلترینگ گره خورده است.

خانیکی معتقد است با سیاست‌هایی مانند فیلترینگ نمی‌توان رشد روندهای ارتباطی اجتماع را کنترل کرد.

وی به شکاف بین دولت و جامعه اشاره کرد و گفت: این بی‌اعتمادی دو طرفه حتی در بحث فضای مجازی نیز مطرح است. به دلیل بی‌اعتمادی‌های سیاسی در فضای کشور (شکاف دولت و ملت) بسیاری از این مسائل به گونه‌ای است که مسائل مشترک نیست، یعنی تلگرام فقط مسئله دولت است، نه مردم! اما برای حل مسئله تلگرام و فضای مجازی نیازمند اجتماعی شدن این موضوع هستیم.

استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی افزود: مسئله تلگرام همان‌گونه که مسئله مرکز ملی فضای ملی است باید مسئله دانشگاه و فعالان سیاسی و جامعه نیز باشد و در این صورت است که گفت‌وگو بین این بخش‌ها صورت می‌گیرد که حالا انقلاب ارتباطات رخ داده است و ما چکار باید کنیم؟ فرصت‌ها و تهدیدهای این فضا چیست؟

به گفته خانیکی، گاهی اوقات مسئله افق یا همان چشم‌انداز با آینده‌نگری مخلوط می‌شود در حالی که آینده‌نگری به این می‌پردازد که آینده تکنولوژی‌ها چه می‌شود و افق به این نکته اشاره دارد که بعد از حذف تلگرام چه کنیم؟

وی افزود: آقای رئیس‌جمهور می‌گوید که می‌خواهیم انحصارطلبی را بشکنیم، آیا با سروش می‌توان انحصار تلگرام را شکست؟ اکنون شما حتی فیس بوک را هم باز کنید اینجا بحث باز کردن یک شبکه مجازی و باز کردن آن نیست بلکه اینجا باز مسئله بستن اتفاق می‌افتد، وی‌چت باز شد اما کسی دیگر سراغش نرفت و هیچ تاثیری نداشت.

موضوع جنگ بین آزادی و محدودیت نیست بله درمان عقب‌ماندگی است

مدیرگروه علوم ارتباطات‌ اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی گفت: این موضوع جنگ بین آزادی و محدودیت نیست، در واقع به نوعی یک درمان‌دهی و عقب‌افتادگی است.

خانیکی به لزوم هم‌اندیشی متخصصان برای جلب اعتماد عمومی اشاره کرد و گفت: در کل این مسئله نیازمند مطالعات بنیادی مثل کاستلز و برگزاری نشست‌ها و همایش‌هایی است. ضمن‌آنکه برگزاری نشست‌ها و همایش‌ها موجب می‌شود این مسئله که صرفاً حاکمیتی تلقی شده، بُعد اجتماعی پیدا کند و صرفاً حاکمیتی تلقی نشود.

وی افزود: وارد کردن نیروهای جوان برای پژوهش‌ها می‌تواند در پیشبرد اهداف پژوهشی کمک کند، توصیه من در این‌گونه کارها پروژه‌های کوچک‌تر و کم هزینه‌تر است و در این زمینه باید از محققان و دانشجویان مسئله‌مند استفاده کرد در غیر این صورت بی فایده خواهد بود.

هادی خانیکی، مدیرگروه علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی در پایان گفت: به نظر می‌رسد تا زمانی که مسئله فضای مجازی و تلگرام به مسئله ملی و اجتماعی تبدیل نشود، چاره‌‌اندیشی درباره آن سخت و ناممکن است.

کیا: فیلتر کردن همه شبکه‌ها و پیام‌رسان‌ها به غیر از تلگرام اقدام اشتباهی بود

دکتر علی‌اصغر کیا، مدیرگروه روزنامه‌نگاری دانشگاه علامه طباطبائی هم در این نشست با اشاره به اینکه فیلتر کردن شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های موبایلی به غیر از تلگرام اشتباه بزرگی بود، بیان کرد: اگر این شبکه‌ها و پیام‌رسان‌ها متعدد بودند، عوارض کمتری برای جامعه و مخاطبان به وجود می‌آمد، البته انتظار اینکه در چنین شرایطی مردم از تلگرام استفاده نکنند هم غیرطبیعی است.

وی افزود: بسیاری از رساله‌ها و پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی در حوزه‌ فضای مجازی تولید و تدوین شده‌ است که فعالیت‌های تحقیقی خوبی هستند و می‌توان از آنها برای مسئله‌یابی و ارائه راه‌حل مناسب با توجه به شرایط امروزی ما استفاده کرد.

کیا در ادامه با اشاره به وضعیت فیلترینگ در فضای مجازی کشور، خاطرنشان کرد: بخشی از مشکلات و مسائل ما در حوزه فضای مجازی را موضوع فیلترینگ برطرف کرده است.

مدیرگروه روزنامه‌نگاری دانشگاه علامه طباطبائی در ادامه سخنان خود به مسائلی که امروزه در زمینه فضای مجازی در کشور به وجود آمده است، اشاره کرد و افزود:

این استاد روزنامه‌نگاری دانشگاه علامه طباطبائی بر لزوم توجه به سیاست‌های ارتباطی در زمینه فضای مجازی تأکید کرد و گفت: باید ببینیم کشورهای دیگر که سیاست‌های تکنولوژی ارتباطی مشخصی دارند در مواجه با مسائل و مشکلات این حوزه چگونه عمل کردند و عملکرد آنها می‌تواند به کشور ما در حوزه‌ اینگونه تصمیم‌گیری‌ها کمک کند. ضمن‌آنکه می‌توان با بومی‌سازی کردن تجربه آنها با توجه به شرایط کشورمان برنامه مناسب تنظیم و مورد استفاده قرار گیرد.

اکبرزاده‌‌‌جهرمی: شورای عالی فضای مجازی روی حفظ حریم خصوصی تأکید بیشتری کند

دکتر سید جمال‌الدین اکبرزاده‌‌‌جهرمی، عضو هیئت علمی گروه مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی نیز در این نشست با اشاره به اینکه در کشورهایی مانند کره ‌جنوبی اغلب مردم از پیامرسانهای داخلی استفاده میکنند و این نتیجه سیاست‌های مناسبی است که این کشورها در حوزه فضای مجازی و پیام‌رسان‌ها پیش گرفته‌اند، اظهار کرد: شورای عالی فضای مجازی باید نسبت به حفظ حریم خصوصی مردم حساس باشد.

وی گفت: موضوع فضای مجازی، به خیلی از مسائل دیگر گره خورده است که بدون توجه به آنها مسائل فضلی مجازی نیز غیرقابل حل است.

اکبرزاده‌‌‌جهرمی با بیان اینکه کشور ما به لحاظ نظام رسانهای مشابهت زیادی با کشورهای غربی ندارد افزود: بعضی از انتقادات دکتر فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی به دانشگاه وارد است؛ واقعیت این است که «بسیاری از تحقیقات دانشگاهی معطوف به الگو گرفتن از کشورهای غربی است».

اکبرزاده ‌‌جهرمی اضافه کرد: حداقل در حوزه ارتباطات و رسانه، شرایط کشور ما شباهتی با بریتانیا و فرانسه ندارد و این در حالی است که برای مثال در حوزه توسعه تلویزیون به مدلهایی مانند بی‌.بی.سی و یا دیگر شبکه‌های غربی توجه میکنیم. در صورتی که این مقایسه تطبیقی درستی نیست.

وی با اشاره به اینکه اگر به چین نگاه کنیم، می‌بینیم که این کشور هر چند به نسبت ایران سیاست‌های بسیار محدودکننده تری دارد اما از آنجا که مشکل بیاعتمادی به دولت وجود ندارد و دولت نیز سیاستهای فضای مجازی را با توسعه اقتصادی، تولید ثروت و تقویت ناسیونالیسم چینی گره زده است، برای بومی کردن فضای مجازی با مشکل خاصی روبرو نشده است.

وی افزود سیاست گذاری فضای مجازی در ایران اغلب متأثر از پارادایم فنی و تکنولوژیک بوده است که نقش مهندسان در آن پررنگ بوده و مشارکت علوم انسانی نادیده انگاشته شده است.

وی در ادامه افزود: بحث دیگر این است که در کنار تحقیق و پژوهش که فرایندی درازمدت است، حوزه فضای مجازی نیازمند سیاست‌های عاجلی است که لزوم آنها به تحقیق نیاز ندارد. به طور مشخص اعتمادسازی و وضع قوانینی که حریم خصوصی مردم را محترم بشمارد و به‌نوعی برای مردم اطمینان ایجاد کنیم؛ از قدم‌هایی است که خیلی سریع می‌توان آنها را برداشت.

اکبرزاده‌‌جهرمی یادآور شد: مثلاً دیدم در همین اطلاعیه‌هایی که شورای عالی فضای مجازی درباره تلگرام منتشر کرده است، بند آخر این بود که اطلاعات مردم محفوظ می‌ماند. این در حالی است که چنین مواردی باید در اولویت اول سیاستگذاری قرار گیرد.

وی با اشاره به ارتباط و همکاری دانشگاه با مرکز ملی فضای مجازی کشور، گفت: شبکه‌های اجتماعی تنها مشکل کشور ما نیست و حتی در کشورهای غربی نیز بدل به یک چالش برای نظام سیاسی شده است و نظم مستقر را تهدید می‌کند. برای مثال اکنون با افشاگری هایی که در باره فیس بوک و شرکت کمبریج آنالیتیکا  شده روشن است که شبکه های اجتماعی در رویدادهایی چون روی کار آمدن ترامپ، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و قدرت گرفتن احزاب دست راستی در آلمان نقش مهمی داشتهاند. بنابراین الان نگرانی در باره شبکههای اجتماعی مورد توجه کشورهای دیگر نیز هست و در این زمینه میتوان از پژوهشها و گزارشهای کشورهای دیگر نیز استفاده کرد و کارهای کلیدی در این زمینه را ترجمه و مورد توجه قرار داد.

استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی بیان کرد: در همین دانشکده علوم ارتباطات بیش از ۱۲۰ نفر دانشجوی کارشناسی‌ارشد و ۵۰ نفر دانشجوی دکترا مشغول به تحصیل هستند و می‌توان از ظرفیت این دانشجویان برای نیازهای پژوهشی در سطح ملی بهره برد.

در پایان این نشست ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی و دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور از بخش‌های مختلف دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی، از جمله پایگاه خبری این دانشگاه (عطنا) و کتابخانه دانشکده بازدید کرد.

 


نظر شما :