در نشست نقد و بررسی کتاب «بهار خاموش» عنوان شد:

لزوم توجه همیشگی به حساسیت های محیط زیستی و تغییرات اقلیمی

۰۷ دی ۱۴۰۴ | ۱۳:۱۳ کد : ۳۱۵۰۰ خبر روز اخبار دانشکده
تعداد بازدید:۳۴۲
در نشست معرفی و نقد کتاب «بهار خاموش» که به مناسبت هفته پژوهش در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد سخنرانان درباره این کتاب و نگرانی های زیست محیطی در ایران و جهان به گفتگو پرداختند.
لزوم توجه همیشگی به حساسیت های محیط زیستی و تغییرات اقلیمی

روز دوشنبه دوم دی، نشست نقد و معرفی کتاب  «بهار خاموش» نوشته راشل کارسون، با حضور رضا ساکی، روزنامه‌نگار و کنشگر محیط ‌زیست، علیرضا حسینی پاکدهی، عضو هیئت‌علمی و مدیر گروه رشته ارتباطات دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی و حسنا براتی دانشجوی رشته ارتباطات به عنوان دبیر نشست و با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان در سالن شورای این دانشکده برگزار شد. 
در ابتدای نشست حسنا براتی در معرفی کتاب گفت:《 بهار خاموش درباره تأثیر سم‌های استفاده شده  توسط انسان‌ها بر محیط زیست و به خصوص پرندگان است که طی استفاده از این سم‌ها قابلیت بچه‌دار شدن خود را از دست می‌دهند.  همچنین کتاب به دیگر آسیب‌های وارد شده به محیط زیست توسط انسان از جمله از بین بردن حشرات مفید اشاره کرده است》.
حسینی پاکدهی در توضیح دلایل اهمیت این کتاب درباره اصطلاح جنون عقل اقتصادی کارل مارکس سخن گفت و بر این مسئله تاکید کرد که جنون عقل اقتصادی سبب آن می‌شود که به پدیده‌ها به صورت تک بعدی نگاه کنیم و این مسئله به صورت بنیادی در نظام سرمایه‌داری وجود دارد.
او گفت:《 منطق نظام سرمایه‌داری گردش و انباشت سرمایه است و اگر بتوان گردش را متوقف کرد و جلوی انباشت را گرفت، نظام سرمایه‌داری با بحران رو به رو می‌شود. نظام سرمایه‌داری دارای سه مفهوم کلیدی و بنیادی خرد، طبیعت و پیشرفت است. با پیشرفت تکنولوژی، نظام سرمایه‌داری خودش را در یک قفس آهنی گرفتار می‌کند》.
پاکدهی در پایان صحبت‌هایش به زباله‌های دفن شده در اطراف برخی استان‌های کشور و به خصوص استان‌های شمالی، بحران‌هایی که برای شهرهای اطراف محل دفن زباله به وجود آمده اشاره کرد و درباره این نکته سخن گفت که زیان‌های دفن زباله تا سالیان دور به شکل‌های مختلف درآن شهرها باقی می‌ماند و خود را به شکل‌های مختلف از جمله بیماری نشان می‌دهد.
رضا ساکی از دیگر سخنرانان حاضر در این نشست به این نکته اشاره کرد که:《 با گذشت شصت سال از کتاب بهار خاموش، در ایران ما همچنان درگیر سرفصل‌های این کتاب هستیم》.
او درباره مسئله نازک شدن تخم پرندگان که در کتاب به آن اشاره شده بود گفت:《منشاء این اتفاق حتی می‌تواند تورهای گردشگری در طبیعت  باشد؛ هنگامی که پرنده‌ای می‌خواهد تخم را روی زمین بگذارد یا تخم شکسته می‌شود یا وقتی پرنده زمانی که می‌خواهد بر روی تخم بنشیند، به خصوص اگر پرنده وزنش بالا باشد، تخم شکسته می‌شود و سبب آن می‌شود که جوجه‌ای تولید نشود》.
او در ادامه به این مسئله اشاره کرد که کتاب بهار خاموش با کتاب‌های دیگری چون خوشه‌های خشم، بگذارید آشغال بخورم، فروپاشی و انقراض ششم و برایش قابل فهم است و تأکید کرد همه این کتاب‌هایک حرف را به زبا‌ن‌های مختلف بیان می‌کنند.
ساکی در ادامه گفت:《 با توجه به پیشینه کشاورزی که داشتیم، از ابتدا کاربری سم‌ها را می‌دانستیم و به این صورت نبوده که بعد از ورود سم درباره کاربرد آنها بدانیم، اما هرچه خواستیم درباره دانسته خود مطلبی را بیان کنیم سم فروش‌ها در ایران که به محلول پاشی معروف هستند و به خوبی به کار رسانه‌ای آگاه هستند و آن را بلدند، مانع شدند》.
ساکی به قصه‌ای از کتاب بهار خاموش اشاره کرد و گفت:《 کتاب قصه‌ای به نام مورچه آتشی دارد که در آن رسانه‌ها محتواهایی با مضمون خطرناک بودن این مورچه‌ها را می‌سازند و ترس را بر جان عوامل محلی می‌اندازند؛ با کار رسانه‌ای اول عوامل را ترساندند و سپس آنها را به سمت خرید سم سوق دادند》.
او در پایان گفت: « توجه و دانستن همه این نکات نباید موجبات ناامیدی ما در بهبود شرایط زیست محیطی را فراهم آورد. کما اینکه آگاهی به مشکلات و حرفه ایجاد شده در لایه اوزون باعث شد که اقداماتی برای ترمیم آن صورت گیرد، اقداماتی که موفقیت آمیز بود و لایه اوزون را ترمیم کرد. از این روی باید همواره با امیدواری به بهبود رویکردها در زمینه محیط زیست کمک کرد»
.
 

کلیدواژه‌ها: کتاب بهار خاموش سرمایه نظام سرمایه سرمایه داری


نظر شما :