احمد میرعابدینی: دلیل عمده انتشار اخبار جعلی، پر کردن جای خالی «اخبار درست» است
ورود عطر مرگآور به کشور، کوتاه شدن قد ایرانیان، استعفای وزیر جهاد کشاورزی، رفع فیلترینگ تلگرام و ممنوعیت استفاده از منشی زن برای بخشهای دولتی تنها چند نمونه از اخبار جعلی و ساختگی است که چند ساعت و حتی چند روز در شبکههای مجازی منتشر شدهاند و پس از چندی با تکذیب آنها از سوی رسانههای رسمی میدان را خالی کرده و کارکرد خود را از دست دادهاند.
فیکنیوزها به جای اخبار درست
دکتر احمد میرعابدینی، پژوهشگر حوزه ارتباطات و رسانه، خبر جعلی را چیزی شبیه شایعه میداند و میگوید: وقتی رویدادهای اصلی جامعه به خوبی شفاف نشود و یا مراکزی برای ارزیابی تولید و تأیید خبر وجود نداشته باشد و از سوی دیگر رسانههای رسمی نیز خبرهای نادرست انتشار دهند در این صورت موضوع بیاعتمادی و بیاعتباری از مراکز رسمی تولید خبر پیش میآید و جای بیشتری برای تولید و رواج اخبار جعلی باز میشود.
این مدرس دانشکده علوم ارتباطات با اشاره به اینکه در فضایی که پدیده فیکنیوزها رشد کند، انسجام و همبستگی اجتماعی شکل نمیگیرد، تصریح میکند: دلیل عمده انتشار آنها پر کردن جای خالی اخبار درست است، چون جامعه نیاز خبری دارد. یعنی رسانهها به نیاز خبری و اطلاعاتی جامعه پاسخ میدهند و وقتی جای این خالی باشد جایش را اخبار جعلی میگیرد.
وی در مورد مجازاتهای پیشبینی شده در قانون در خصوص انتشار اخبار جعلی در فضای مجازی هم میگوید: بازدارندهها معمولاً انواع مختلفی دارند. یکی از آنها قانون است که در حال حاضر با وجود شبکههای ارتباطی متعدد و امکان ارتباطی مختلف چندان مؤثر نخواهد بود به دلیل آنکه بیشتر جنبه هشداری و ترساندن دارند نه آگاهیبخشی به مردم. پاسخ خبر جعلی این است که به مردم گفته شود این خبر منبع ندارد و جعلی است. راهکار اساسی بودن بستر اجتماعی محکم و همچنین وجود مراجع رسمی قابل اتکا و خبرسازی شفاف با ارائه منبع معتبر است. مثلاً وقتی بانک مرکزی به صورت شفاف و صریح بگوید که کمبود ارز نداریم خود به خود اخبار جعلی در این ارتباط خنثی میشود.
منبع خبر: عطنا
نظر شما :